keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Vielä trubaduuripunkkareista(*

JuhaPekka Tapani Heikkinen JA NIIN EDELLEEN -bändin rahoitushaku tuli täyteen ja Väkevää tahnaa -levy tehdään ihan oikeasti! Rahoitushaun minimisumma 3 500 euroa saatiin kasaan jo viime perjantaina ja ehdittiin sitä vähän sinä iltana jo juhlistaakin…

Rahoituksen päätyttyä maanantai-iltana kasassa oli 144 mesenaattia ja 4 559 euroa, eli projektissa päästiin lopulta aika huikeaan tulokseen. Väkevää tahnaa on ensimmäinen täysin suomalaisin voimin ja kokonaan yhteisörahoituksella katettava projekti ja on ollut tosi kiinnostavaa päästä osallistumaan projektiin ja seurailla Mesenaatin ensiaskelia. Levy ilmestyy sitten maaliskuussa, levyjulkkareita juhlitaan Korjaamolla 23.3.2013.

Tänään Jyväskylästä tullessa kotona odotti Huilin uusin numero, jota on myös rahoitettu Mesenaatin kautta ja nyt käynnissä on uusi, todella kiinnostava Komerot-projekti. Kannattaa tutustua! Kirjoitin jutun JPTH JNE:sta, VT-projektista ja Mesenaatista viime perjantain Kansan Uutisten Viikkolehteen. Jutusta on lyhyt versio myös verkkolehdessä; koko tekstin voi lukea alta. Lehteen päätyi vahingossa toiseksi viimeinen eikä kaikkein paras ja viimeistellyin versio, mutta iloinen olin tästäkin. 




TRUBADUURIPUNKKARIT ETSIVÄT MESENAATTEJA

Juha Pekka Tapani Heikkinen on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä ja kitaristi. JPTH on keikkaillut soolona ja sittemmin JA NIIN EDELLEEN -bändin kanssa keväästä 2011 niin kadulla, festareilla kuin täysillä klubeilla ympäri Suomea. Etelä-Suomen Vasemmistonuorten Ääri-kuoronkin kanssa esiintynyt trubaduuri on nähty myös Vasemmiston vaalibileissä kunta- ja presidentinvaalien aikaan.

Yli sata keikkaa soittanut muusikko voitti vuoden 2011 katusoiton Suomen mestaruuden Faces-etnofestivaaleilla. Samana kesänä JPTH julkaisi Klaus Thunderin tuottaman Babyshower-EP:n. Nyt JPTH JNE valmistelee ensimmäistä koko bändin voimin tehtävää levyään, joka on tarkoitus rahoittaa Mesenaatti-yhteisörahoituspalvelun kautta.

Trubaduuripunkkia JNE.

Heikkisen lisäksi JA NIIN EDELLEEN -yhtyeeseen kuuluvat cajón-rumpalisti Jere Kolehmainen ja Timjam Ikiliikkuja, joka taituroi niin bassolla, koskettimilla kuin melodikallakin. Kaikilla yhtyeen jäsenillä on pitkä esiintyjätausta näyttelemisen ja musiikin parissa ja teatteripiireistä JPTH JNE:n pojat toisensa löysivätkin. Ensimmäisen yhteisen keikkansa Heikkinen, Kolehmainen ja Ikiliikkuja soittivat Vasen-vappufestareilla Café Mascotissa viime toukokuussa.

Keikoille JPTH sonnustautuu susipaitaan ja Winner-pipoon ja antaa palaa. Musiikillisia vaikutteita on J. Karjalaisesta the Black Keysiin. Kolehmainen on kutsunut bändin musiikkia trubaduuripunkiksi. Etiketit ovat JPTH JNE:n keikoilla kuitenkin toissijaisia – tärkeämpää on se aitous, eläimellinen energia ja lämminhenkisyys, joka soitosta ja soittajista säteilee.

Olennaista JPTH JNE -meiningissä onkin omaehtoisuus ja musiikin tekeminen ihmiseltä ihmiselle. Uuden musiikin kilpailuunkin osallistunut yhtye ei kieltäytyisi yhteistyöprojekteista musiikkiammattilaisten kanssa tai stadionkeikoista, mutta he haluavat jatkossakin olla bändi, joka voi heittää keikan vaikka olohuoneessa, lähellä kuulijaa.

Taide, politiikka ja kulttuurialan epävarmuus

Valtaosa JPTH JNE:n kappaleista on Heikkisen kirjoittamia, vaikka yhden sävellyksen hän on tehnyt myös Harri Hertellin runoon. Sovitukset tehdään yhteistyönä. Politiikka ja rakkaus ovat tärkeitä teemoja ja niistä lauletaan rehellisesti ja kaartelematta.

Tekstit kumpuavat omasta elämästä. Nuorisotyötön-kappale on ollut hitti niin vasemmistobileissä kuin hankenlaisten viininmaisteluillassa. Uudempi Krebaamaan-ralli kertoo siitä, miten raadollista nykypäivän työelämä voi olla, kun sinne sitten pääsee. Oravanpyörän paineet on päästävä purkamaan – perisuomalaiseen tapaan kreisibailaamiseen.

Vaikka taide on arvokasta sinänsä, politiikka tuo siihen pippuria, JPTH ja Ikiliikkuja painottavat. Hyvä meininki ei riitä, vaan musiikin tai teatterin avulla oman maailmankuvansa voi heittää yleisön pureskeltavaksi ja haastaa ajattelemaan.

Niin politiikassa kuin taiteessa tärkeää on ajatella ja olla jotain mieltä – ja sanoa mielipiteensä suoraan. ”Jos välittää, uskaltaa tarttua asioihin”, Heikkinen tiivistää. Lauluillaan JPTH tahtoo herättää keskustelua ja toivoo, että kuulijat tarttuisivat biisien aiheisiin. Hauskaakin saa pitää, sekä taiteessa että politiikassa, Ikiliikkuja muistuttaa. 

Juuret Ylioppilasteatterissa

JPTH:n juuret ovat Helsingin Ylioppilasteatterissa ja tärkeimmät poliittista taidetta tekevät esikuvat löytyvät teatterin maailmasta. Suuri merkitys on ollut Valtuusto- ja Eduskunta-näytelmien ohjaajalla Susanna Kuparisella, jonka Valtuusto III:ssa Heikkinen on itsekin näytellyt. JPTH kuvaa Kuparista lempeästi ”vihaiseksi akaksi, joka taistelee rakkauden nimissä”.

Kaikilla JPTH JNE:n pojilla on taustallaan myös kulttuurialan opintoja. Tulevaisuus alalla vaikuttaa epävarmalta ja tilkkutäkkimäiseltä – niin kuin nykypäivän työelämä ylipäänsä. Heikkinen suunnittelee, miten taiteen tekemistä voisi rahoittaa osa-aikaisella palkkatyöllä ja freelancehommilla. Ikiliikkuja on samoilla linjoilla: Mahdollisuus tehdä monenlaisia projekteja omilla ehdoilla houkuttelee, mutta toimeentulo huolettaa. Elämä on tasapainoilua vapaan tekemisen ja rahahuolien välillä.

Parasta musiikin ja teatterin tekemisessä on se, että saa työskennellä tiiviissä yhteistyössä muiden ihmisten kanssa sen sijaan, että kukin puurtaisi yksinään. Elämysten tuottaminen ja kontakti yleisöön ovat tärkeä osa taiteen tekemistä. Luovan työn tekijä tarvitsee omaa rauhaa, mutta yhteisön voima on korvaamaton.

Yhteisörahoituspalvelu Mesenaatti

Pauliina Seppälän ja Tanja Jänicken perustama Mesenaatti.me on Suomen ensimmäinen yhteisörahoitussivusto, mutta samanlaisia on toiminut maailmalla jo pitkään. Tunnetuin palvelu lienee amerikkalainen Kickstarter.

Yhteisörahoituksen idea on, että kiinnostavaa projektia voi rahoittaa eli mesenoida pienelläkin summalla ja lahjoitustaan vastaan saa tietyn vastikkeen. Jokaiselle projektille asetetaan keräystavoite ja määritellään vastikkeet ja niille hinta. Mikäli minimisummaa ei saada kasaan, lahjoitukset palautetaan. Väkevää tahnaa -projekti on yksi Mesenaatin pilottihankkeista ja samalla ensimmäinen suomalainen kokonaan yhteisörahoituksella katettava hanke.

Mesenaatti avataan suurelle yleisölle helmikuussa. Pilottiprojekteissa rahoitusta haetaan muun muassa tanssiteokselle, ruotsin kielen valmennuskursseja tarjoavalle yritykselle ja ekolifestyle-lehti Huilille. Tulevaisuudessa Mesenaatin kautta voitaisiin rahoittaa myös sosiaalialan hankkeita ja tukea vaikkapa hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Seppälän ja Jänicken visioissa yhteisörahoitus toimisi osana uutta taloutta ja hyvinvointivaltiota: ”Malli antaa ihmisille mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja pistää rahansa siihen, minkä he kokevat tärkeäksi – ja myös sille, joka käyttää tuoton mielekkäästi”, Seppälä kuvailee. 

Seppälän ja Jänicken lisäksi palvelun taustavoimiin kuuluu koodaamisesta ja websuunnittelusta vastaava sosiologi Marko Tanninen. Apuna on noin kymmenpäinen varainkeruun, liikkeenjohdon ja taidealan asiantuntijajoukko.

Väkevää tahnaa -projekti

Idea Väkevää tahnaa -projektin rahoittamisesta yhteisön tuella syntyi syksyllä 2012. Alun perin hanke oli tarkoitus toteuttaa kokonaan yleisön kiinnostuksen ehdoilla: mitä enemmän kannattajia, sitä suureellisempi levyprojekti. JPTH suunnitteli rahoittavansa levyn Kickstarterin kautta, kunnes kuuli suomalaisesta Mesenaatista. Kerättäväksi summaksi määriteltiin levybudjetiksi maltillinen 3 500 euroa ja vastikkeina tarjotaan muun muassa levyjä, fanipaitoja ja elämyspaketteja.

JPTH JNE:llä ei ole taustallaan levy-yhtiötä eikä keikkamyyjää vaan kaikki tehdään itse. Talkoisiin osallistuu trion lisäksi myös yhtyettä fanittavia ystäviä ja tuttavia, joilla on osaamista musiikki- ja media-aloilta. Väkevää Tahnaa -rahoitusprojekti avattiin joulukuun alussa. Kun keräysaikaa on jäljellä seitsemän päivää, kasassa on 2 954 euroa eli minimitavoitteesta puuttuu reilut 500 euroa. Mikäli tavoite täyttyy, levy ilmestyy maaliskuun loppuun mennessä. Projekti on avoinna vielä maanantaihin 14.1.2013 saakka, mesenoimaan pääsee osoitteessa mesenaatti.me/projects/jpth/.


 *) Oikeastihan JPTH JNE:n pojat eivät ole mitään punkkareita, Kusarin toimituspäällikkö vain taisi innostua termistä ja veteli jutun otsikossa vähän mutkia suoriksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti